فیزیک اول دبیرستان علامه امینی
فیزیک
یک شنبه 1 / 7 / 1390برچسب:, :: 21:51 :: نويسنده : ایمان حسینی و علی دانشور
صعود 17 پلهای ایران در فهرست جهانی فناوری نانو؛ایران دارنده رتبه اول خاورمیانه در فناوری نانو
جمهوری اسلامی ایران فناوری نانو را به عنوان اولویت اصلی فناوری کشور انتخاب کرده است و برای آن برنامهریزی میکند. تشکیل ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با هدف برنامهریزی بلندمدت و نظارت بر تحقق اهداف نیز در همین راستا میباشد. براساس بند ب ماده 43 برنامه چهارم توسعه کشور دولت موظف بود در سال اول برنامه سند جامعه توسعه فناوری نانو را به تصویب برساند که تدوین این سند توسط ستاد انجام شد و در جلسه مورخ 2/5/84 به تصویب هیئت وزیران رسید.
راهبرد 10 ساله توسعه فناوری نانو در جمهوری اسلامی ایران براساس چشمانداز 20 ساله کشور و قانون برنامه چهارم توسعه تدوین شده است. با توجه به این که این فناوری در بسیاری از کشورهای دنیا دوران طفولیت خود را سپری میکند ولی با توجه به سیاستها و راهبردهای ایجاد شده در این زمینه در کشورمان میتوان گفت فاصله موجود میان ایران و دیگر کشورهای پیشرفته جهان در زمینه این فناوری بسیار کمتر از فاصله موجود در زمینه فناوریهای قدیمیتر است و با نگاه مسئولانه دولتمردان میتوان نه تنها این فاصله را به صفر رساند بلکه در برخی شاخهها بر دیگران پیشی گرفت. با برنامههای مدون مسئولین در همین مدت کوتاه نیز توانستهایم به نتایج چشمگیری در زمینه ساخت محصولات نانومتری و پیشرفت در این فناوری دست یابیم که قابل تحسین و ستایش است. خبرنگار گروه دانش و فناوری خراسان در گفتگویی با دو تن از دستاندرکاران این فناوری (مهندس سلطانی مدیر دبیرخانه ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و مهندس اسدیفر دبیر کارگروه زیرساختهای توسعه فناوری ستاد) به بررسی جایگاه ایران در این عرصه پرداخته است. *فعالیت نانو در ایران از چه سالی آغاز شده است؟
مهندس سلطانی: فعالیت نانو در ایران از ابتدای سال 80 شروع شد. تا سال 82 فعالیتی که انجام شده بیشتر از طریق دفتر همکاریهای فناوری ریاست جمهوری بوده است و وزارتخانههای علوم، صنایع، جهاد کشاورزی و بهداشت کمیتههایی را برای شناخت نانو تاسیس کردند. ولی با توجه به در اولویت بودن این فناوری برای دولتمردان در شهریور 82 رئیس جمهور وقت دستور تشکیل یک گروه ویژه را برای مدیریت کلان نانو به اسم ستاد ویژه توسعه فناوری نانو داد که این ستاد متشکل از 6 وزارتخانه، 5 نفر از متخصصین و معاون اول رئیسجمهور به عنوان رئیس ستاد بود. *با توجه به این که این تکنولوژی جوان است ستاد چه کارهایی انجام داده است؟
سلطانی: مهمترین کار ستاد تدوین برنامه 10 ساله فناوری نانو برای کشور که متشکل از یک برنامه کوتاهمدت 2 ساله، میانمدت 3 ساله و بلند مدت 5 ساله است میباشد و دوم این که 4 برنامه کوتاهمدت با ماهیت زیرساختی را شروع کرد. فعالیت دیگر ایجاد شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو برای حل مشکلات آزمایشگاهی متخصصین کشور بوده است که در این راستا 40 آزمایشگاه توانمند در 9 استان و 10 شهرستان وجود دارد. *دستاوردهای علمی نانو فناوری در ایران چه بوده و در مقایسه با دنیا در چه جایگاهی قرار دارد؟ مهندس اسدیفر: از سال 1999 تا 2001 ما حدود 44 مقاله ISI داشتیم اما این رقم را در سال 2005 به 125 مقاله رساندیم و رتبه جهانی ما از سال 2001 تا 2005 از 53 به 36 ارتقا یافته است یعنی حدود 17 پله صعود داشتهایم. در سال 2005 نسبت به سال 2004، 135 درصد رشد مقالات نانو داشتهایم. ما در خاورمیانه رتبه اول و در کشورهای اسلامی بعد از ترکیه رتبه دوم را داریم و بالاتر از مالزی، مصر و تونس هستیم. ایران در سال 2004 با داشتن 53 مقاله در رتبه 43 جهان قرار داشت و در سال 2005 با 125 مقاله به جایگاه 36 رسیده و بالاتر از بلغارستان، اسلواکی و نروژ قرار دارد. با توجه به این رشد و سیر صعودی امید میرود در زمینه تولید ثروت و ایجاد ارزش افزوده در صنعت نیز که هدف اصلی ما است در آینده بتوانیم خود را با دیگر کشورها مقایسه کنیم. *در تولید و تجاری سازی نانو چه محصولاتی داشتهایم و واردات ما دراین زمینه چیست؟
اسدیفر: اکنون کشور به مدد متخصصین متعهد و جوانان فعال در این عرصه به دستاوردهای علمی و فناوری بزرگ در زمینههای تولید چند نوع نانو پودر، نانولولههای کربنی، استفاده از نانو ذرات در عروق مصنوعی، تولید مکمل روغن، تولید چند نوع نانو کامپوزیت، تولید مواد و سیالات مغناطیسی، لایه نشانی نانو متری، ساخت یک نمونه دستگاه STM و تولید مواد نانو باکتریال دست یافته است. در بحث نفت برای اولین بار در دنیا با استفاده از فناوری نانو توانستهایم نفت سنگین را به نفت سبک تبدیل کنیم که دستاورد بسیار بزرگی است. در مورد تولید مواد نانوی افزودنی به سوخت که مصرف سوخت را پایین میآورد و به تایید ایران خودرو هم رسیده ما به موفقیتهایی دست یافتهایم. *هدف از توسعه فناوری نانو چیست؟ آیا صرفا" افزایش مقالات علمی میتواند شما را ارضا کند؟ سلطانی: تولید ثروت و افزایش سطح کیفی زندگی مردم هدف ما است. تولید مقاله و پننت در حقیقت دستاوردهای جانبی است. هدف اصلی مدنظر ما این است که بعد از پایان برنامه 10 ساله توسعه فناوری نانو، ایران جزء 15 کشور اول نانو در تمام زمینهها از جمله علمی، فناوری و بازار باشد و بتواند 1 تا 2 درصد بازار جهانی نانو را به خود اختصاص دهد. *بودجه در نظر گرفته شده برای نیل به اهداف چقدر بوده و در دنیا بودجهها چگونه است؟
سلطانی: در سال 83 که دومین سال بودجهریزی برای این فناوری بود حدود 20 میلیارد و 500 میلیون تومان در نظر گرفته شد که به دلایلی فقط 5 میلیارد تومان یا حدود 25% آن اختصاص یافت. در سال 84، 2/15 میلیارد تومان بود که مقدار بسیار ناچیزی حدود یک دوم آن تخصیص یافته که امیدواریم با کمبود وقتی که داریم بتوانیم از مابقی آن استفاده کنیم. در سال 2004 ، 51 کشور در برنامههای تحقیق و توسعه فناوری نانو سرمایهگذاری کردهاند که برآورد کل هزینههای تحقیق و توسعه حدود 12 میلیارد دلار بود که البته 6/4 میلیارد دلار آن توسط دولتها هزینه شده بود که شامل آمریکا و آسیا هرکدام 35%، اروپا 28% و سایر نقاط جهان 2% میشد سهم کشور ما نیز در سرمایهگذاری در این حوزه سال گذشته حدود 6 میلیون دلار بود. *برای همگامی با دنیا چه برنامههایی تدوین شده و چه زیرساختهایی لازم است؟
اسدیفر: موفقیت در توسعه فناوری نانو دارای پیشنیازها و الزاماتی است که توجه سنجیده به آنها مانع از افراط و تفریط در برنامهریزی میشود مشکلات و موانع موجود در کشور نباید باعث نومیدی در حصول نتایج عالی و محافظهکاری زیاد شده بلکه باید باعث تلاش مضاعف و سنجیدهتر شود و از طرفی جذابیتهای این فناوری با سرعت بالای تحولات جهانی و علاقه زیاد متخصصان و برنامهریزان، نباید موجب تعجیل و شتاب در دستیابی به نتایج گردد اما به هرحال رفع موانع و تامین ابزارهای لازم شرط مهم موفقیت میباشد. توسعه فناوری نانو نیازمند زیرساختهایی است که بدون آنها توسعه پایدار و متوازن این فناوری امکانپذیر نیست کشور ما قادر است تا سال ۲۰۱۵ در میان کشورهای جهان رتبه ۱۵ را به دست آورد....
به گفته دکتر سرکار، تعداد مقالات چاپشده ایران در مجلات معتبر علمی جهان در زمینه نانوفناوری رشد خوبی داشته و اگر این روند ادامه یابد، رتبه ایران در میان کشورهای جهان حتی به رتبه ۲۴ تا ۲۵ هم ارتقا خواهد یافت.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه هم اکنون ایران در زمینه نانوفناوری ترکیه را پشت سر گذاشته است، گفت: کشور ما قادر است تا سال ۲۰۱۵ در میان کشورهای جهان رتبه ۱۵ را به دست آورد.
این درحالی است که هماکنون یک هزار و ۶۰۰ متخصص در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در حوزه فناوری نانو در کشور فعالیت دارند. همچنین ۴۰ شرکت و موسسه در این زمینه نیز در کشور فعال هستند.
مدیر کمیته منابع انسانی ستاد نانو فناوری کشور حوزه فناوری نانو را حوزهای نوینو بکر دانست و با توجه به حوزه وسیع کاربردی آن در بخشهای مختلف گفت: اگر ایران تا سال ۲۰۱۵ بتواند یک درصد سهم بازار جهانی این صنعت را به دست آورد، حجم صادرات محصولات نانوفناوری آن حدود ۲۰ میلیارد دلار خواهد بود و به این منظور بایستی یک تا دو درصد سهم سرمایه گذاری کشورهای جهان را در حوزه نانو داشته باشیم تا ایدههامان محقق شود.
وی، حجم بازار جهانی تا ۱۰ سال آینده را معادل دو هزار میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: در آینده نزدیک حیات صنعتی اقتصادی کشور ما بستگی تام به نانوفناوری خواهد داشت و اگر ما در این عرصه وارد نشویم آینده مبهمی خواهیم داشت.
افزایش 5 برابری مقالات در 2 سال
امروزه نانو در بحث دارو رسانی و درمان، امکان مصرف داروهای نامحلول در آب، امکان استنشاقی یا خوراکی شدن داروهای تزریقی، حذف اثرات جانبی داروها، تشخیص زودهنگام بیماریها و درمان بیماریهای لاعلاج از قبیل ایدز، هپاتیت و سرطان تحولی شگرف ایجاد کرده است.
کشور ما نیز در این زمینه چند سالی است که حرکتی جدی را آغاز کرده است. سه سال پیش، رتبه ایران به لحاظ فناوری نانو در جهان ۴۷ و سال ۲۰۰۵ این رتبه ۳۶ بود.
همچنین تعداد مقالات ایرانی چاپ شده در این زمینه در مجلات معتبر جهانی در سال ۲۰۰4 ، 53 عنوان بود که در سال ۲۰۰6 به 250 مقاله رسیده است. هماکنون میانگین ارجاع به مقالات ایرانی در فناوری نانو از میانگین جهانی که دو ارجاع به ازای هر مقاله است، بالاتر بوده و به ازای هر مقاله ۲/۲ است.
مدیر کمیته منابع انسانی ستاد نانوفناوری کشور ، همچنین از انعقاد یک پروژه مشترک با روسیه درطراحی داروهای هدفمند و هوشمند خبر دادو گفت: در آیندهای نه چندان دور، نانو با نام بایونانوفناوری به طور حتم زمینه ساز تحولی شگرف در حوزه پزشکی خواهد شد.
رقابت در میدان نانو
به گفته کارشناسان، فناوری نانو با 20 سال سن هنوز جوان است و بههمین دلیل، امکان درخشش جدی ایران در این زمینه وجود دارد. پیش بینی میشود تا سال ۲۰۱۴ فناوری نانو، ۱۴ درصد از بازار تولیدات جهانی را که ۲/۶ تریلیون دلار برآورد میشود، از آن خود کند.
این سهم در سال ۲۰۰۴ کمتر از ۱/0درصد بوده است. فناورینانو، فناوری در مقیاس یک میلیاردم یک متر یا حدود یک هشتاد هزارم ضخامت تار موی انسان و در ابعاد اتمها و مولکولهاست.
درواقع، به طراحی و ایجاد ساختارهایی با چیدمان در سطوح اتمی و مولکولی در مقیاس زیر یکصد نانومتر که به خاطر اندازه کوچک یا حد میانه آنها، خواص و عملکردی نوین و هدفمند داشته باشد نانوفناوری اطلاق میشود. فناورینانو واژهای است کلی که به تمام فناوریهای پیشرفته در عرصه کار با مقیاس نانو اطلاق میشود.
معمولاً منظور از مقیاس نانوابعادی در حدود 1nm تا 100nm است. (1 نانومتر یک میلیاردم متر است).هدف از فناوری نانو در دنیای تجارت تهیه مواد و محصولات جدید از طریق تغییر یا تهیه مواد در ابعاد اتمی و مولکولی است.
نانومواد برای استفاده در داروها، غذاها، مواد آرایشی و ابزارهای پزشکی تهیه شده است. نانومواد در تهیه راکتهای محکمتر تنیس، لباسهای ضد لک و پنجرههایی که خود به خود تمیز میشوند مورد استفاده قرار گرفته است.
در حال حاضر، رقابتی جدی میان کشورهای دنیا در فناوری نانو وجود دارد و کشوری مثل کره جنوبی سالانه 2 تا 3 میلیارد دلار و آمریکا هر ساله چند ده میلیارد دلار صرف تحقیقات در نانو فناوری میکنند. کل بودجه پژوهشی کشور ما در سال آینده حدود 3 میلیارد دلار است. .div17{width:300px; height:40px; float:left;}
یک شنبه 1 / 7 / 1390برچسب:, :: 21:24 :: نويسنده : ایمان حسینی و علی دانشور
در دو دهه اخير، پيشرفتهاي تكنولوژي وسايل و مواد با ابعاد بسيار كوچك به دست آمده است و به سوي تحولي فوق العاده كه تمدن بشر را تا پايان قرن دگرگون خواهد كرد ، پيش مي رود . براي احساس اندازه هاي مادون ريز ، قطر موي سر انسان را كه يك دهم ميليمتر است در نظر بگيريد ، يك نانومتر صدهزار برابر كوچكتراست 9- 10متر . تكنولوژي و مهندسي در قرن پيش رو با وسايل ، اندازه گيريها و توليداتي سروكار خواهد داشت كه چنين ابعاد مادون ريزي دارند . درحال حاضر پروسه هاي در ابعاد چند مولكول قابل طراحي و كنترل است . همچنين خواص مكانيكي ، شيميايي ، الكتريكي ، مغناطيسي ، نوري و... مواد در لايه ها در حدود ابعاد نانومتر قابل درك و تحليل و سنجش است . تكنولوژي درقرن گذشته در هرچه ريزتر كردن دانه هاي بزرگتر پيشرفت چشمگيري داشت ، بطوريكه به مزاح گفته شد كه ديگر كشف ذرات ريز اتمي ((Sub-Atomic)) نه تنها جايزه نوبل ندارد ، بلكه به آن جريمه هم تعلق مي گيرد ! تكنولوژي نو درقرن حاضر مسير عكس را طي مي كند . يعني مواد مادون ريز را بايد تركيب كرد تا دانه هاي بزرگتر كارآمد به وجود آ ورد . یک شنبه 1 / 7 / 1390برچسب:, :: 21:4 :: نويسنده : ایمان حسینی و علی دانشور
![]()
روزی روزگاری، در حدود 4 میلیارد سال پیش، مریخ نیز درست مانند زمین سیاره ای گرم و بارانی بود. آب مایع در رودخانه های طویلی که در سطح مریخ جریان داشتند و به دریاهای کم عمق ختم می شدند جاری بود. لایه ذخیمی از اتمسفر (جو) سیاره را پوشانده و آنرا گرم نگه می داشت. علاوه بر این، بر طبق باور برخی دانشمندان و نیز نتایج بدست آمده از تحقیقات آنها تا به امروز، برخی از گونه های حیات میکروبی و باکتری ها و حتی بالاتر از آن در مریخ وجود داشته واین در حالی بود که این گونه های حیات در حال رشد و تکامل بودند. مریخ در راهی قدم گذاشته بود که به سیاره دومی برای زندگی و حیات درست مانند همسایه اش زمین تبدیل می شد.
اما این اتفاق به شکل دیگری جلو رفت و مریخ هرگز موفق نشد.
![]() مریخ امروز به شدت سرد و خشک است. رودخانه ها و دریاهای سطح آن سالهاست که خشکیده و از بین رفته اند. اتمسفر سیاره نازک و ناچیز است و اگر میکروب های مریخی هنوز وجود داشته باشند، احتمالاً در لایه های زیرین و درونی مریخ گرد آمده اند. دانشمندانی که به شکل تخصصی بر روی سیارات به مطالعه می پردازند معتقدند که احتمالاٌ وجود آبشارها در گذشته های دور، باعث شکل گیری نواحی صخره ای و سراشیبی هایی اینچنینی در ناحیه Echus Chasma مریخ شده اند.(تصویر روبرو) مریخ دارای تعداد بسیاری از اینگونه چشم اندازها و مناظر خشک شده می باشد که تصور می شود به علت عبور جریانات شدید و فراوان آبی در گذشته های بسیار دور به وجود آمده اند.
اما چه اتفاقی افتاد؟ چرا مریخ اینگونه خشک شد و سرمای شدید و یخبندان آنرا فرا گرفت؟ این سوالات که پیوسته تکرار می شوند برای دانشمندان مانند پازلی است که سالهاست به دنبال حل آن بوده و آنها را به خود مشغول ساخته است. شاید بلعخره در چند سال آینده پرده از این راز برداشته شود و به کمک مدارگرد جدید ناسا که MAVEN نام دارد و به زودی به این سیاره فرستاده خواهد شد به این موضوع پی ببریم.
به گفته بروس جاکوسکی ، مدیر ارشد پروژه MAVEN از دانشگاه کلورادو : " هدف MAVEN از این ماموریت این است تا برسی نموده که چه فرآیندهایی مسئول و عامل بوجود این تغییرات در وضعیت آب و هوایی مریخ می باشند" . چیزی که امروزه دانشمندان بر آن معتقدند این است که بوجود آمدن این تغییرات در وضعیت آب و هوایی مریخ بخاطر از رفتن با ارزشترین سرمایه آن ، یعنی اتمسفر زخیم دی اکسید کربن این سیاره بوده است. دی اکسید کربن در اتمسفر مریخ یک گاز گلخانه ای بوده درست به همان شکل که در اتمسفر زمین موجود است. لایه زخیمی از دی اکسید کربن و سایر گازهای گلخانه ای شرایطی با درجه حرارت و فشار جوی بالاتر ایجاد می نمایند که برای جلوگیری از تبدیل آب مایع به شکل یخ جامد و یا تبخیر آن ضروریست.
یکی از آنالیزهای کامپیوتری بدست آمده از سیاره مریخ در گذشته های دور توسط Northern Illinois University
در طی 4 میلیارد سال گذشته ، مریخ بیشتر این پوشش و لایه محافظ خود را از دست داده است. بر این اساس دانشمندان نظریات گوناگونی را مبنی بر چگونگی بروز این پیشامد ارائه داده اند. شاید برخورد یک سیارک در رویدادی فاجعه بار باعث انفجار و ازبین رفتن قسمت عمده اتمسفر به داخل فضا شده باشد. و یا سایش ناشی از بادهای خورشیدی به آهستگی باعث تهی شدن و ازبین رفتن جو مریخ شده باشد. همچنین این احتمال نیز داده شده که سطح سیاره ، دی اکسید کربن اتمسفر را جذب نموده و آنرا در مواد معدنی از قبیل کربنات محبوس نموده باشد. در پایان، هنوز هیچ کس از این موضوع که همه آن دی اکسید کربن گمشده به کجا رفته است مطمئن نیست.
MAVEN , اولین ماموریت فضایی خواهد بود که به طور ویژه برای کمک به دانشمندان در درک علل فرار دی اکسید کربن و سایر گازهای مریخ به درون فضا طراحی شده است. کاوشگر حداقل به مدت یکسال به دور مریخ خواهد چرخید و در مداری بیضی شکل با فاصله ای در حدود 125 کیلومتر (در نزدیکترین نقطه) و 6000 کیلومتر (در دورترین نقطه) بالاتر از سطح سیاره قرار خواهد گرفت. این محدوده وسیع ارتفاعی مدارگرد را قادر خواهد ساخت تا به طور بسیار موثرتری نسبت به تحقیقات گذشته به نمونه برداری از اتمسفر بپردازد.
در حالی که فضاپیما در مدار خود درحال گردش است، تجهیزات آن به برسی و ردیابی یون ها و مولکولها در این مقطع عرضی وسیع از جو مریخ خواهند پرداخت، و به طور کامل به ثبت جریانات دی اکسید کربن و سایر مولکول ها به درون فضا برای اولین بار می پردازند. زمانی که جاکوسکی و همکارانش به این موضوع پی ببرند که در حال حاضر چطور مریخ با این سرعت دی اکسید خود را از دست می دهد، پس از آن قادر خواهند بود تا با استقراء به بازگشت زمان به 4 میلیارد سال قبل ، حجم و میزان دی اکسید کربن در فضای آن زمان را تخمین بزنند. MAVEN تعیین خواهد نمود که چه عاملی (اگر این نظریه درست باشد) باعث بروز این اتفاق شده است.
این ماموریت قدم بزرگی در درک گذشته و اتفاقاتی که برای مریخ افتاده است می باشد و به زودی به ما خواهد گفت که چگونه سیاره ای آنچنان گرم و غنی از آب، امروز به محیطی سرد و اینچنین خشک مبدل گشته است.
آخرین مطالب
پيوندها
نويسندگان
|
|||
![]() |